Nieuws

Woongoed Zeist

1 juli 2019

De toegevoegde waarde van kwaliteitscontrole

Woongoed Zeist is een woningcorporatie met circa 7.500 woningen. Bij de jaarafsluiting 2017 werden ze geconfronteerd met een vertraging door meerdere factoren, met onvoorziene meerwerkkosten van de accountant tot gevolg. Tijd om de kwaliteitscontrole naar een hoger niveau te tillen. Hoe hebben ze dit aangepakt en wat waren de resultaten? Hendrik, partner van Adlasz, neemt ons mee in het proces.

Wat ging er mis bij de jaarafsluiting 2017?
Woongoed Zeist is ontstaan in januari 2017 uit een fusie tussen twee lokale corporaties, de Kombinatie en de Seyster Veste. De fusie zelf had uiteraard een grote invloed op de interne processen van de jaarafsluiting 2017. Andere factoren die invloed hadden op de vertraging en onvoorziene extra kosten waren: 
Het overstappen naar één nieuw primair boekhoudsysteem.
Eerste jaarrekening fusie.
De uitval van medewerkers bij één van de fusiepartners, waardoor onbekendheid op diverse dossiers. 
Het werken met een nieuwe accountant.
De discussies over de kwaliteit van de dossiers. 
 
Om een herhaling bij de jaarafsluiting 2018 te voorkomen, ging Woongoed Zeist op zoek naar een sparringpartner om dit proces te optimaliseren. Een expert op het snijvlak van de publieke sector, vastgoed en financiering die door middel van kritische vragen de kwaliteitscontrole en de kennis van de medewerkers naar een volgend niveau kan tillen. 
 
Wat was de grootste uitdaging voor Woongoed Zeist?
Het grootste knelpunt was de verwachtingskloof tussen de accountant en de corporatie. De kwaliteit van de stukken heeft een grote impact op de efficiëntie van de samenwerking met de accountant. Deze vraagt steeds meer en diepgaander onderbouwing van allerlei jaarrekeningposten. Veel corporaties, zo ook Woongoed Zeist, worstelen met deze eisen. Het is voor hen niet altijd helder en duidelijk wat de accountant nu precies wenst. Uitgangspunten en standpunten zijn bij de corporaties vaak niet helder beschreven en dit heeft invloed op de efficiëntie van het proces. 
 
Een onderdeel van de functie van een (concern)controller is faciliteren dat de planning & control documenten (waaronder de jaarrekening) tot een kwalitatief hoogwaardig product leidt. Immers het opstellen van een P&C-product is ook een ‘proces’. Kwaliteitscontrole bewaakt dat de kwaliteit van het P&C-product ook hoogwaardig is. Helaas is dit nog niet bij alle corporaties ook daadwerkelijk meegenomen in de inrichting van de controlfunctie. Hier ligt voor vele nog een interessante quick win.

We delen graag meer met u

12 oktober 2017

Bent u al op weg naar uw 'Collegeverklaring'?

Op 14 november en 23 november organiseert Adlasz, in samenwerking met Q-Concepts en Stolwijk Kelderman een nieuwe Q-pe Academy. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kennisontwikkeling. Doel is de externe controle en de beheersingsomgeving van de gemeente nader tot elkaar te brengen. Deze bijeenkomst geeft hier een eerste aanzet toe. Hopelijk kunt u onze bijeenkomst met meerdere personen bijwonen.”

Lees meer
16 februari 2017

RiskCongresPublicValues 2017

Het eerste RiskCongresPublicValues zal op donderdag 6 april aanstaande plaatsvinden in het conferentiecentrum New Babylon in Den Haag. RiskComplianceTV zal daarbij ook aanwezig zijn.

Lees meer
9 februari 2017

Adlasz en Stolwijk Kelderman lanceren samen een nieuw concept voor controle gemeentecijfers

Stolwijk Kelderman Accountants Fiscalisten (Doetinchem/Zevenaar/Nijmegen) gaat nauw samenwerken met adviesbureau Adlasz uit Tilburg. Doel is om samen een innovatief en kwalitatief hoogstaand advies- en controletraject te bieden aan gemeenten. Veel gemeenten komen de laatste maanden zonder accountant te zitten, omdat de grotere accountants- en advieskantoren zich terugtrekken uit de publieke sector.

Lees meer
19 mei 2016

Geslaagd jubileumsymposium Adlasz

Sprekers die aan het denken zetten, volop mogelijkheden om mee te praten en een flitsende en humoristische kennisquiz tot besluit. Het jubileumsymposium van Adlasz op donderdag 19 mei mag zeker geslaagd worden genoemd. Informatief, interessant en interactief concludeerden veel deelnemers na afloop. Het antwoord op de kernvraag ‘Op koers in het sociaal domein?’ bleek genuanceerd. We zijn misschien wel op koers, maar er is nog een flinke weg te gaan om de doelstellingen te bereiken.

Lees meer
2 december 2015

Adlasz al bijna vijf jaar actief in sociaal domein en publieke sector

De oprichters/partners van Adlasz delen een gemeenschappelijke voorgeschiedenis: ze werkten alle vier bij een groot accountantskantoor. Maar ze wilden alle vier meer. “We zaten daar erg sterk op controle en beheersing. We verzorgden bij opdrachtgevers externe audits die nog zwaarder waren dan die van externe toezichthouders. Dat leverde veel dossiers en gegevens op, maar je had niet altijd het idee dat het de opdrachtgever verder hielp”, zegt Roel Korsmit. “We wilden veel meer met de opdrachtgever bezig zijn, weten waar zijn behoeften en knelpunten liggen, samen naar oplossingen zoeken. Nu hebben we dat geformuleerd als: samenwerken aan inzicht en perspectief”, vult Aad Scheepers aan. De vier accountants staken de koppen bij elkaar en dat leidde tot de oprichting van Adlasz in maart 2011. Een jong bedrijf dus nog, maar met een schat aan ervaring in de publieke sector en het sociaal domein.

Lees meer
1 december 2015

Ontwikkeling Module 'Zicht op'

Voor gemeenten is de bedrijfsvoering binnen het sociale domein van cruciaal belang. Checkpoint IC ontwikkelde samen met Schulinck de module ‘Zicht op’ voor een snel inzicht in eventuele risico’s.

Lees meer
1 december 2015

Transitie geslaagd, transformatie niet

De ingrijpende decentralisatie van beleidsgebieden als (jeugd)zorg en arbeidsparticipatie, is als transitie geslaagd, maar een echte transformatie is het nog niet.

Lees meer
18 november 2015

Strategische alliantie Adlasz en Vanberkel Professionals

Adlasz heeft een strategische alliantie gesloten met Vanberkel Professionals. We helpen hiermee onze opdrachtgevers in de wereld van lokale overheid en sociale zekerheid nog beter en sneller vooruit.

Lees meer